neljapäev, 5. jaanuar 2017

ALTERNATIIV AJALUGU


MIS ON  „ELUKULG“. 

See blogi siin, on sarnase maailmavaatega inimeste eneseväljendamise keskkond.
Maailmavaateks on ajalugu.
Ajalugu loetakse üheks teaduse liigiks. Inimesed kes sellega tegelevad, peavad end teadlasteks ja nende meelest peab ajalugu käsitlema üsna kitsapiiriliselt.
Sellesse blogisse on oodatud kõik inimesed, alates põlvepikkusest koolilapsest tõsiteadusliku ajaloo professorini välja. Vahe seisneb vaid selles, et siin ei ole vajalik omada nimetust ja kvalifikatsiooni – ajaloolane. Pole isegi vaja tunnistada ennast – ajaloo huviliseks. Seda sellepärast, et siin ei ole tegu traditsioonilise – klassikalise ajaloo käsitlusega.
Pigem nimetatakse sellist tegevusvaldkonda – alternatiiv-ajalooks.
Sõna ja termin - alternatiiv - on väljamõeldud üsna kummalisel põhjusel. Tänapäeva teadused on võtnud kõik vähegi elulised käsitlused oma hõlma alla ja neid võib avalikult vaadelda vaid üleüldiselt aktsepteeritavast maailmavaatest lähtuvalt.
Tänapäeva muutuvas ajas on aga selline lähenemine oma aja ära elanud. Inimesed uurivad iseseisvalt erinevaid ajaloo ja muude teaduste valdkondi. Kirjutavad artikleid, postitavad viiteid suhtluskanalites ja loovad filme Youtube keskkonda. Paljud ajaloo uurijad ei ole ilmselt sellise tegevusega tegelenud kogu oma elu; ehk, koolihariduse ajalugu ei ole ilmselt paljudele meeldinud, sest see ei ole olnud huvitav. Aastaarvude ja kindlaks määratud arusaamade pähe tuupimine ei tekita koolis õppijale erilist ja sügavat huvi. Selles keskkonnas siin, ei pea täpselt midagi teadma, piisab vaid kui on huvi uurida ajalugu erinevalt tavapärasest.
Kuna sõna – alternatiiv – ei ole päris asjakohane, sest mingisugustki „alternatiivset“ asja ei ole olemas. Kõik need teadmised, mida ametlik ja dogmaatiline teadus  ei tunnista, loetakse automaatselt valeks ja mitteväärikaks. Iga valdkonna alternatiivseid uurijaid loetakse automaatselt šarlatanideks, soolapuhujateks ja valetajateks.
Las selline arvamus jääb neile inimestele, kes just nii arvavad. Selleks et veidike „vigurdada ja hämada“ on mõistlik muuta ära termin – alternatiiv-ajalugu.
Ma pakun siinkohal välja nimetuse ja ka väikese filosoofilise mõtiskluse miks just – ELUKULG. 
Minu enda uurimuste ja loogiliste järelduste põhjal võin väita, et AJALUGU ei pruugi ollagi päris õige termin. Selle sõna baasil võiks kirjeldada elu, kui – lugu, mida jutustab aeg.
Kuid aega ei pruugi üldse eksisteerida. Meil ei ole siiani selgust – mis „aeg“ üleüldse on. Kella pealt me näeme mehaaniliste osutite liikumist, mida põhjustab üleskeeratav vedru ja muud mehhanismid. Me näeme ka Päikese ja Kuu liikumist, samuti tajume aastaaegu, kuid mis on sellel kõigel pistmist sekundiga. Teisalt on ka nii, et kui me mingil hetkel enam ei hinga ja ei liigu, kas siis ka aeg ikkagi eksisteerib. Selliseid filosoofilisi mõtisklusi on veelgi. Mulle meeldib arvata, et aeg ei liigu, vaid seisab paigal ja selle, visuaalselt tajutava aja, me loome enda elu ja sellest läbi liikumise – kulgemisega. ELUKULG on selline kirjeldus, millele ei saa keegi eriti vastu vaielda ja ka filosoofiliselt on need kenad mõttekäigud. 
MEIE KULGEME LÄBI ELU. MEIE ELU KULGEB LÄBI AJA. MEIE ELU KULGEB LÄBI MATEERIA.     

Miks just Blogi. 

Eestis ja ka mujal maailmas on väga palju teistmoodi ajaloo uurijaid. Mina isiklikult tunnen üsna mitut ja päris mitmete raamatuid olen ka lugenud. Sellistel inimestel, kes leiavad erinevaid killukesi ajaloost, mis on erinevad tavalisest käsitlusest, ei ole eriti muud võimalust info levitamiseks kui raamatu välja andmine. Raamatute kirjutamine ja väljaandmine nõuab aga väga palju aega ja rahalist väljaminekut. Lihtsamad variandid on suhtlus Fecebookis ja blogis. Sellest lähtuvalt ka see blogi siin, käib koos ka vastava Facebooki lehega. FB on hea keskkond  levitada info killukesi ja viiteid erinevatele filmidele ja artiklitele.
Kuid on üks takistus. Kõik inimesed ei valda erinevaid keeli. Vanem põlvkond valdab paremini vene keelt ja noorem inglise keelt. Täpselt samamoodi on ka minuga. Minu inglise keele oskus ei võimalda aru saada keerulistest tekstidest. Ma olen omaenda blogis teinud mitmeid ümberjutustusi venekeelsetes filmidest. Mõne neist panen siiagi, blogi algatuse seemneks.
Blogi kasutajatel saab olema võimalus teha tõlkeid ja ümberjutustusi ning lisada iseenda nägemusi leitud teemadel.  Kui tekivad tõsiselt huvitatud „kaasalööjad“, siis saan teha nii, et nad saavad ise panna omi lugusid ülesse ja vaatame, kuidas edaspidi seda blogi arendada.
Facebooki kontole võivad kõik riputada huvitavaid asju. Ainuke minu isiklik soov oleks, et kommentaatorid ei hakkaks uisapäisa lahmima solvavate väljenditega.
 

Millised on alternatiivsed ajaloo teemad. 

Teemad on ilmselt samad, mis ka klassikalisel ajaloo käsitlusel. Tsivilisatsioonid, toimumisajad ja perioodid. Tegelased maailma ajaloolistel areenidel. Hüpoteetilised arvamused ja teooriad.
Kuid põhiliselt võiksid need olla – erinevad saladused, seletamatud seigad, uskumatud ehitised ja klassikaliste teadlaste arusaamatud tõestused.
Niikaua ja niipalju kui mina olen ajalugu uurinud, siis igal teemal ma jõuan varem või hiljem sellisesse kohta, mille kohta teadlased vastavad – „pole täpselt teada“. 
Absoluutselt iga ajaloolise fakti uurimisel on võimalik sellisesse seisu jõuda ja see ajendaski mind sellist blogi looma. Ajaloolisi uuringuid on võimalik teha nii paljudes erinevates valdkondades ja faktides, et üks inimene ei jõua kõigega tegeleda ja on huvitav teada, millega teised uurijad tegelevad ning mis järeldustele jõuavad.
Alternatiivsete uuringute kirjeldusi. Mina olen uurinud umbes selliseid valdkondi ja blogi edenedes ma riputan üles ka omi järeldusi.
1.    Ajalooliste ehituste tegelike ehitusaegade uurimine.
2.    Ajalooliste ehituste tegelike otstarvete uurimine.
3.    Erinevate ehitiste ehitustehnoloogiate uurimine.
4.    Erinevate ajajärkude metallitööstuse võimalikkus.
5.    Sõdade ja lahingute paikapidavus klassikalisele ajaloo käsitlusele.
6.    Eeposed ja muistendid.
7.    Inimese areng ja inimese „loomise“ erinevad käsitlused.
8.    Ajaloolised „rahvajuhid“ ja nende maailma valitsemise eesmärgid.
Need teemad said siia üsna keeruliselt kirjeldatud, sest need sisaldavad endis veel omaette alalõike, kuid edaspidi kirjutan ma lihtsamate sõnadega.
 

Praktiliselt.
 

Selles blogis ma ei hakka väga pikalt kirjeldama ja filosofeerima, pigem teen tõlkeid leitud venekeelsetest filmidest. Kuna ma valdan vene keelt, siis mitte ainult sellepärast ma ei tõlgi vene filme.  Mulle on saanud selgeks, et ülemaailmne propaganda on jätnud pitseri iga maa ja rahva ajaloo uurijatele. Mitte ühtegi kirjutist ega ka filmi ei saa võtta tõe pähe. Vastasseis on olnud läbi aegade ja erinevalt muude alternatiivsete valdkondadega, siis ajaloos tuleb see isegi kasuks. Kui poleks vastaseise, siis poleks ka „nii rikkalikku“ ajalugu. Elades mitmeidkümneid aastaid endisel Venemaal on minus siiani selline veendumus, et tänu nõukogudeaegsele „pohhuismile“ on praegusel Venemaal ikkagi oluliselt leebem tsensuur ja sealses inforuumis liigub oluliselt rohkem alternatiivset ajalugu kui Lääne pool. Selline veendumus on minus tekkinud seepärast, et peale seda kui ma hakkasin vaatama venekeelse Youtube keskkonna filme, sain ma enam vastuseid saladuslikele küsimustele kui meie inforuumis seda leidub. Seega siis, jääb minu eriliseks uurimiskohaks venekeelne inforuum.

 

   

1 kommentaar:

  1. ESIMENE AJA MÕÕDE ON VALGUS MEIE EHK NINIMETATUD 3 SAGEDUSES. KUI VALGUS SAAB PUHTAKS VAIMUKS SIIS TA LAHKUB JÄRJESTIKULISEST AJAST JA SAAB IGAVESTI OLEVAKS MIS EI VAJA ENAM KULGU.

    LUGUPIDAMISEGA SULEV

    VastaKustuta