kolmapäev, 27. september 2023

PISIASJAD, mis on olulised.

Lugu neist pisiasjadest, mis jäi silma kui ma kodus zuumiga vaatasin iga pildi erinevaid detaile. 


On täiesti lootusetu näha pisiasju palja silmaga kõrge torni otsas aga ei saa mina siiani aru, mis teema on selle kellade number neljaga. 


Et ehitada katedraale peab tehas tootma vastavalt tööjoonistele täpse arvu erinevaid telliskive, need kohale vadama ja jooniste järgi need seinaks tegema. Või olen ma millestki valesti aru saanud???


Päris huvitavad on nn tolle aja kalendri kuud. Pole ilmselt teada mis keeles ja kust tulnud. IULII??? MAII? 
Ja veel ka teine teema. Kuidas tehti kõik need ilusad kujud? Giza püramiidide plokkidest on mul kaks oma fotot,  kus  "loodusliku kivi" ploki sees on veel kaks kivikest. Seega on see - geopolümeerne betoon. Tuttav betoonkujude valmistaja seletas, et betooni saab ära tunda mullide järgi. Ükskõik kui palju segu vibreerida, alati jäävad sisse õhumullid.  Neis kaantes on ilmatu hulk auke, nt aastaarvu vahel. Siin olekski tarvis asjatundja arvamust.  




Ma olen erinevatest kohtadest otsinud, et kas number 4 kirjutati ikka IV, aga siin tahvlil on näha, et pole mingit nelja pulka IIII.  





Alguses ma ei märganud aga kuidagi kummaline on, et ühel nn sarkofaagil on korraga mees (raudrüüs), naine ja väike laps. Kas need surid siis kõik korraga ja miks see laps siis?


Tavalisel surnuaial pole kombeks käia haudadel aga kas nende rõngastega plaatide all on kambrid, et saaks köied külge panna ja kaasi üles tõsta. Ma olen absoluutselt kindel, et inimesed isegi ei mõtle, et see nii võibki olla. 


Selliseid kujusid saaks teha 3D printeriga aga siis on vaja, et materjal oleks vedel-voolav. Teha saab neid ka valamisega vormidesse aga jälle peab olema vedel materjal. 


Aga toksida meisliga mitmetele kujudele sadu krooni kujutisi??? No ei ole "normaalne  tehnoloogia"





Veel üks "sarkofaag". Aga mis on juhtunud selle alumiste plaatidega?? Keegi on värvi peale kallanud või roostetab sealt seestpoolt midagi. 





Seda teemat arendan ma edasi järgmises loos aga kui mingi kunstnik loob mingi Pildi, siis kuidas ta Näeb seda pilti, et teha selline kujutis. 


Nende tohutult erinevate tegelaste ja nende emotsioonidega. 






Kohati on kujutised ülimalt filigraansed ja siis "täielik läbikukkumine". Igatahes on keegi selle ikkagi ära ostnud ja praagiks pole kuulutanud. 



Need on Rootsi erinevate piirkondade nimetused ja vist ilmselt siis ka vapid. On siis kunagi siin "planeedil" lennanud sarvede ja sabadega tiivulised????


Lõvi või õigemini leopardi kätte on sõjariist antud, ime siis, et maailm pekki ei lähe.


Kõikide nende piirkondade nimed lõpevad kummalise Tähega. Ma ei tea võibolla on selline häälik kuskil keeles olemas. Kõige tänapäevasema piirkonna nimi oli - CARELIA 
  



Äiole ringijalutav keskaegne persoon. Vahasse valatud. 


"Mis ilus kast? See on Reliiikvia". 


Mis oli küll selle meistri mõttes, kes selliseid tiivulisi ja tonte  sisse taob?


Kas lugeda siit või Inglismaa viljapõllu ringe, vahet pole, teada ei saa. 


Igal pool ja ka Tallinnas on selliseid "kapikesi", kus sees on ilmatu palju müstikat. 


Eksole, lõppu ei tulegi. Mõõgad ja vibud ja LOSSID - vaene aeg, tehnoloogiat pole, et rakette valmistada. 


Ikka sama. 



Ketserile peab ikka piitsa andma, kes andjaks on, siit uduselt pildilt ei näe. Miks on pildid udused, aga selleks, et minusugused pilte teha ei saaks. Kõikvõimalikud kohad on nii hämarad ja lihtsalt ei jää peale. 


Enamus aega ma ei saa aru - mida vapil kujutatakse. Mis aega ja miks sümbolid kokku ei lähe? Peaks nagu "lõvivärki" olema aga ikka on mingi poolkõhna Kuritsa. 


Või siis selle vapil, seal üleval. 


Mingi sinine luuaga Baba-Jaga. 

Ja nüüd läheb huvitavaks ehk üsna Pointlugu tuleb. 


Selle "komplekti" juures sain ma üsna šoki vai suka. 


Vasakul pool on Ingelpoisike-tondike "Kübaraga" ja paremal pool Kindaga.  


Neist kübaratest tuleb juttu ka järgmises loos pikemalt aga selle "kivistise" valmistamise ehk õõnestamise tehnoloogia on ikka müstiline.




Miks need inglipoisid rüütlile kübarat pähe ja kinnast kätte ei jätnud???? Istub tegelinski ja mõtiskleb ....


ilusast kindast. 


On see nüüd raudkinda tehnoloogiline ava, meisliga toksimise näpukas või betoonivalu mullike??? Miks ma sellest teemast kõik aeg Jauran. Betoon ja betoon???? Vaadake selle kinda igat detaili. Onjuu kreisi????




Vat aga sellist "jama" nähes jookseb juhe kokku. Mis see siis olgu????




Keskmisel varbal on kah tükk puudu. Rasked ajad. Pidi transportima või käisid sõjad üle ja pommid tegid kurja. Mine võta kinni


Aga teema on kordades keerulisem. Ma olen näinud "vanakreeka" templis Kipskuju, mis oli täis raualattidest karkassi ja see materjal oli sinna peale plätsitud ja silutud ilusaks. 
Siin on veidi keerulisem. Absoluutselt iga giid ütleks, et - no läks varbake katki ja pandi uus. KUIDAS????  Puuriti sinna auguke, tehti varbake, sinna puuritu kah auguke, topiti traadikest sisse ja "liimikesega kinni". Nüüd paganama turistid murdsid lahti. Kõik oleks ilus aga see on Rauaaeg. Rauast saab teha traati aga kuidas teha värvilisest metallist traati kui nt pronksi ei saa sepistada ja töödelda. Milleks üldse värviline metall. Miks kaks traati? Saab tugevam!!!. 
Aga mis siis - kui kogu see kuju on tegelikult traati täis ja "graniit" on peale plötsitud ja enne kuivamist nikerdatud, lihvitud ja poleeritud. Selliste kujude massiline tootmine üle terve maailma PEAB olema - lõpmatult odav tegevus. Lõpmatult lihtne kah. Mitte keegi ei hakkaks neid kujusid välja raiuma ja riskima - vale haamri löögi peale.  

Kui te nüüd jälle neid lõputu arv imeilusa tehnoloogiaga kujusid vaatasite,  kas tundub teile kah, et - Neil "parasiitidel" polnud midagi muud tarka teha. Voolisid, toksisid ja maalisid. Täitsapekk ajalugu on see igatahes. 


Üks lugu tuleb siis veel sellest reisist ja see lugu on veidi teisel teemal, mis oli ka minu jaoks üsna eriline. 



1 kommentaar:

  1. Aitäh järjekordse põneva loo eest! Sõnalõppu -ae olin varem kohanud, sestap uurisin veel veidi juurde. Kui kirjutatud on näiteks "Arma Ducatus Westgotiae", siis tähendab see "Västergötlandi Relvajõud" (ladina keeles). Ligatuur (kirjakunstis ja tüpograafias; leitud Vikipeediast) on kahe või enama tähe ühendamine üheks märgiks, nii et mõlema algupärast kuju on muudetud. Põhjendati sooviga kallist pärgamenti kokku hoida. Küllap kivi seda enam:)

    VastaKustuta