reede, 5. juuli 2019

VANA TARTU



Juhtusin vaatama ühte videot Vanast Tartust. Algul polnud erilist huvigi aga jäin vaikselt kiikama ja läks aina huvitavamaks. 

https://www.youtube.com/watch?v=3BLBYo7ZRLU


Otsustasin loo teha, kuna tekkis mitmeid küsimusi. Neist siis hiljem. 


Humala õlleka eelkäija, tänapäeval polegi enam Tartus ühtegi sellist - Lavkat. 


Kõiksepealt siis mu esimene küsimus. Kui Tartu elanikkond oli kunagi pildi järgi umbes sellise "kultuurilise tasemega", siis …. 


Peale teist-kolmandat analoogilist pilti tekkis küsimus. 


Mingid sakste nimedega mehed olevat meie armsa eesti keele kirjutamise ja lugemise kultuuri loonud, aga …. 


Kellele ja mis nipiga oli Tartus millalgi vähemalt kolm raamatukauplust. Mis keeles need raamatud olid kirjutatud, kui - Mis keel on reklaamides esimesel kohal?? 


Mingis "antiikses stiilis" hoones on olnud trükikoda. Kes tahaks võiks käia Tartu Trükimuuseumis, või siis lugeda minu blogis - "Trükikunstist". 


Päris hästi silm ei seleta, mis tekst seal peal on. Kuid raamatute trükkimine pole mingil ajal olnud Odav Lõbu. Matsirahvas seda vaevalt lubada sai, ehk kas lugedagi oskas - vene keelt või siis algset "saksa pohvstaakidega" liivikeelt, mis oli üsna pudikeele moodi, nt - Köki ja Kokka Rammat (võite vabalt Guugeldada, täitsa olemas selline). 


Nüüd aga pisut poliitikat. Pole mina arusaanud? Meil on olnud vene aega, siis saksa aega, siis jälle vene ja siis jälle saksa jne, ja nüüd inglise aeg. Kõik need on alalõpmata sõjajalal ja vihkavad üksteist. Kuid, kuidas saab siis olla nii, et - Kõikse peal on Kull, siis vene keel, siis saksa keel ja eesti vaenekene on kõikse viimane. 


Mitte muhvigi ei saa aru millega on tegu, kes teab võib mulle teatada. Hobuseid värvitakse vää - mustlased vää???



Ma loen välja, et meil tehti ka benssu. 


Tootsi filmist - No öelge pankurihärra, mis moodi üleüldse laenu saada. 



ESTO päevade muusika???



Tartu oli hiiglama kultuuriline paik, hotelle mitmeid. 







Sekka ka Gostinitsaid. 





Nüüd tuntuid ja tundmatuid firmasid, nimesid, asutusi.  








Mingid kummalised - Rohuvärvi poed. 


Niipalju lausa, et Karlovas lausa 89-s pood. 



Vastataevast ka vaja reklaami panna. 



Aastat ei tea aga nt 20. sajandi algus. Meile räägitakse, et Eesti sai just-just 100 aastaseks, aga siin juba silt - Meie Aastasada?


No ei loe välja kuda Stolovaja eestikeeles kõlas.

Nüit jooseb muh ärmaõnguke arukõnõ õkvaprõlla umbõ.  



Meie armsake megaliitne (meislikestega tahutud) Kivisillake, piskene ojake Emajõekene ja mullaplatsikese Matsirahva turukene. 


Rauast sillake, Miks talad? Mis postikene, kus postikene? Silla all või veits eespool? Kuulutuse post.


Ja hopsti. Polegi enam jõekene, lausa Kanal. Sild nigut mürakas. Pildid on ka Imelikud. Enamus pilte oleks justkui tehtud - Must riie ülepea, või siis magneesiumilamp peos, aga ikkagi udused. Siin aga mis? - Aerofoto, lennuki liikumise pealt??


Hookus-pookus, aga pole enam - Matsirahva turukest ja mullakest. On vall ja käsipuud, justkui praegu. Võtsivad kätte ja kandsivad hobustega selle kanalivalli paika. Piirde asukoha kaugust majadest, võrreldes praegusega, võite ise mõõta ja arvata. 


Kord on mullaplatsike, kord jälle pole. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar