kolmapäev, 15. märts 2017

MEMNONI KOLOSSID

 
 
 
 

Ülevaade

Niiluse orus asuvad majesteetlikud kvartsiitliivakivist Memnoni kolossid. Hiiglaslikud 18 meetri kõrgused vaarao Amenhotep III kujud näitavad teed Luxoris, Teeba nekropolis asuvate vaatamisväärsuste juurde. Algul valvasid need Amenhotepi hauatemplit, mida peeti suurimaks, mis Egiptuses iial ehitatud.

Ajalugu

Memnoni kolossid on asunud oma kohal juba 3400 aastat ehk alates 1350. a eKr. Seda on kahjustanud nii üleujutused kui ka hilisemad vaaraod, kes vajasid ehitusmaterjali.
Iidsetel aegadel nimetati neid laulvateks kujudeks, sest päikesetõusu ajal lasi põhjapoolne kuju kuuldavale õrna heli. 27. a eKr toimunud maavärinas said kolossid kannatada ning muusikalised helid tulenesid ilmselt saadud vigastustest. Kuju vaikis igaveseks 199. a eKr, kui Rooma keiser Septimus Severus lasi selle ära parandada.
 
 
 
Selline ilus jutt interneti avarustelt. Nagu ikka, teadlased ei tea midagi kui juba lipsab sisse sõna - ilmselt. Kes elas neil kaugetel aegadel, et teatakse justkui nad olla "vilistanud" muusikat. Veel kummaline teema - üleujutused. Aga nende teemadeni ma jõuangi hiljem. Kuna pilte on palju ja teemasid - vähemalt kolm, siis alustan otsast peale.  
 
 
 
Kaks uhket kuju, mis on ehitatud plokkidest - geopolümeerse tehnoloogiaga. Plokid on üle krohvitud sama materjaliga. Need on aegade ja "muude" mõjutuste toimel lagunenud.
 
 
Umbes nii nagu siin on näha tänapäeva toestusplokk, ongi tehtud ka terve kuju plokid.
 
 
Ma ei hakka pilte eriliselt ritta sättima, see võtaks liiga palju aega. Räägin jooksvalt erinevaid "teooriaid".  Mingil ajal - ja see jääbki minu põhiliseks ajamääratluseks, sest päris õiget ajaloo kronoloogiat POLE VÕIMALIK tuvastada.  Seega, mingil ajal elasid Maa peal "rändajad" kosmosest/ Maast väljaspoolt, suure kasvuga humanoidid - edaspidi hiiglased - Jumalad , "need kes tulid taevast". Väide, et inimesed  pidasid ennast nende kõrval väikesteks - kujundlikult - ei ole loogiline. Nad lihtsalt olidki - põlvepikkused. Sama ka meil - Kalevipoeg. 
 
 
Ilmekalt näha, kuidas plokid on tegelikult - segu, sest looduslik kivi ei saa niimoodi murenema hakata.
 
 
Üleval pool on piltkiri, sellest räägin pisut hiljem, kuid allpool on tihe tekst, mida võib nimetada - kreeka keelseks, täpsemalt slaavi rahvaste vanaks kirjaks ehk veelgi hilisem kiri - algne ühtne keel, mida räägiti ja kirjutati ühe kindla tsivilisatsiooni algaegadel.  Nende kolosside juures käisin ma kunagi aastaid - umbes 10 - tagasi, Egiptuse ringreisi ajal.  
 
 
Kuid mälu järgi - kõiki neid väljakaevamisi, millede pildid nüüd tulevad - siis ma neid ei mäleta, et oleks olnud. Käib väga vilgas väljakaevamistegevus. Selle pildi eripära on see, et paljud detailid ja kujud on kinni kaetud. Ka siin on põlved plaatidega kaetud - mis tekstid seal võivad küll olla?  
 
 
Sellel pildil on mingid kujud lausa riidega kinni kaetud ja kujude tagaosad on värskelt taastatud, täpselt nii nagu neljakandiline post kõige lähemal. Paarisaja aasta pärast näevad need välja justkui iidsed, eriti veel kui haamrikestega pisut - vanandada. Kõik muuseumid on - äri.
 
 
Enamuste väljakaevamiste "algpõhi" on taoline. Kui territooriumid on segi paisatud-purustatud, siis hakkavad restauraatorid kokku korjatud ning sorteeritud detailidest suvaliselt (kunstipäraselt) ise looma - vaatamisväärsusi, ning ajaloolased-giidid loovad nendele taiestele sobivaid - muinasjutte-müüte. See ei ole minu - luulu ega fantaasia - vaid pikemal uurimisel jõuab igaüks, kellel huvi on, samasuguse tõdemuseni.
 
 
Sellisena näevad "tulevikus" välja enamus "autentseid" muuseume, et - oleks ilus vaadata ja hea platsi peal kõndida.   
 
 
Need pildid siin on tehtud liikuva bussi aknast. See templikene asus väga suure territooriumi taga otsas. Mis see tempel tegelikult on, kirjeldan järgmises pildiseerias.    
 
 
Samal territooriumil - hoopis teisest ajast ja teise tehnoloogiaga hooned - abihooned. Kiviplokke enam ei ole ja neid valmistasid juba - väiksemad inimesed, vastavalt oma võimekusele.  
 
 
Giid väitis, et need on abihooned - põhimõtteliselt: aidad, keldrid.
 
 
Nii sellelt kui ka eelmiselt pildilt näeme, et tunti raua-tehnoloogiat, millega toestati koorikkonstruktsioone, kõikidel aegadel kuni tänapäevani välja.
 
 
Kui on triljoneid telliseid, siis see on - tootmine, koos kõige selle juurde kuuluvaga. Projekteerijad, konstruktorid, materjalide tehnoloogia, töökorraldus ja finantseerimine.
 
 
Tehnoloogia on igal pool maailmas samasugune. Sellist - erinevate kihtidega ehitamist olen näinud Mehhikos, Maltal ja Kuressaares jne.
 
 
Selline pilt avaneb teel Kuningate orgu. Seinad on täis mingeid uuristusi - mida nimetatakse hauapaikadeks???
 
Jätkub edasi!!!
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar