laupäev, 7. märts 2020

TURKULINNA.


Teeks ühe kokkuvõtva loo minu ajaloo uurimise eluetapi kohta. Ajaloo uurimisel ei ole mulle viimasel ajal tulnud juurde teemasid. On fakte ja absurdsusi, mida ma näen jätkuvalt ja toimub siis nn. Peenhäälestus. Ma olen Soomes palju käinud, kuid ajalugu pole eriti näinud. Käisin nüüd külas ja tegime Tarmoga ühe matka TurkuLinna ehk Turu Kindlus-muuseumi. Soomes olla mõned ajaloo kultuurilinnad nn. Kuningate Teel. 
Piltide teemadeks sorteerimine võtaks nii palju aega, et ma siis panen parem nii nagu nad sealt järjest tulevad. 


Noh siis selline jurakas mürakas hoone - Mis ei Mahu mingisse keskaegsesse ehituse tehnoloogiasse.   


Sellised hooned on nii puhtaks nilutud ja euroremonditud, et midagi erilist neis paljudes ja suurtes ruumides isegi pole, kuigi ekspositsiooni ikka oli kah. Umbes samamoodi niluti ära ka meil Haapsalu loss. 


Terve selle lossi peale nägin ma kümmetkond küttekollet. Mõned näited ka hiljem. 


Öelge mulle head inimesed - Kuidas saab sellises kökatsis puid põletada. 



Mis tingimustel kehtivad Muinsuskaitsed, kui lambist restaureeritakse kinni aknaid, treppe ja paljudesse kohtadesse üldse ei lasta. 


Maja väljast vaadates oli juba arusaada, et ka see oli kunagi puruks. Ülemine ots täiesti puudu ja arvestades Soome rahakat seisu, siis need on taastatud üsna kulukalt. Betoonist laepaneelid ja muu tänapäev. 


See Püha Jüri on päris kummaline, pole sellist näinud. Draakon hoiab oda ja hobust üleval üsna inimese moodi kätega. 


Pilla-palla pandud tellised, ehitus filigraansusest, mida on näha paljudes teistes linnades nt. Peterburg, pole jälgegi. 


See ruum oli üsna valgetmoodi hämar, niiet piltegi raske teha. Jumalad vai apostlid??  



Vot selliseid kummalisi Auklikke puukujusid oli ka teisi. Miks augulised, mingit neli auku peaks vaid olema, jäsemete otstes???




Need kavalad kohad, kuhu tahaks minna aga ei lasta


Keskajast siis. Need kaks ehitusmaterjali ei sobi kokku. Maakivi küll aga telliste tegemine ei sobi siia, nagu ka igal pool mujal maailmas. 


Lage maa ja tühi väli. Puid netu, põõsad on kah nende kohta mannetu termin! 


Ei hakka otsima pilti aga kui kujutate ette Päikesekuninga Ljudoviki uhkeid rõivaid, siis mitte ükski tikitud ja peenõmmeldud riidetükk ei sobitu sellise nõelaga. Korralikke, rauast tikkimise nõelu, hakati tootma 1800 +. Enne ei saanud selliste luust nõeltaga muud kui kotiriiet traageldada. 


Mingeid naelu võidi sepistada, kuid võtmeid ilma muukviilita valmis ei tee. 





Selle maketi peal püütakse meile seletada ehitamise "kunsti". Kuid veidi hiljem. 


See Turu linn asub jõe kaldal. Kaugelt on juba näha kuhu maani võis olla jões vee tase. Väga palju kümneid meetreid kõrgemal ja ega see makett ei valetagi, et laevad randuvad otse kindluse jalamil. Kus siis mujal? Kuid alati jääb küsimus, et kuidas ehitati vee kaldale raskete hoonete vundamendid. Soome on veel hullem. See on kivine maa ja mis vaeva näevad teede ehitajad, et neist läbi puurida kiirteid. Üle kümne meetri puuritud ja siis lõhutud kõvva kivi. Tänapäeva tehnoloogiasse, koos hüdroekskavaatoritega mahub, Keskaega mitte.  


Leijona-leijona karmis pakaselises Pohjanmaas. Koroonas ja mõegaga??? 


Lihtsalt üks suvaline papi. Koroonas ja aastaarvuga, millest tuleb juttu ka hiljem. 


Vot see on  minu üks Suur Küsimus. Kuidas ehitati võlvlagesid. Mulle näidatakse, et pannakse alla põhitoed ja kesktugi. OK, juba nende paika sättimiseks läheb tarvis terve ruumi ulatuse täis tellingud, mis tõusevad pidevalt aina kõrgemale. 


Siis hakatakse nurkadest panema telliseid. Kuidas need püsivad? Aga mis põhiline. Selleks, et saada alt nähtavat - Puhast Vuuki, peab neid filigraanselt sättima ja eraldi veel vähenevad tellised olema. Tänapäeva restauraatorid (eriti kuulsad poolakad) teevad aga sellist porri, et paha vaadata. 


Nii ongi. Pilte on väga raske teha, et arusaada. Peate ise muuseumides käima, siis selgem pilt. Iga kord kui kellegiga olen koos käinud, saab nalja nabani. Kuidagi laotakse mingeid plokke, aga maketi tegijal igatahes fantaasiast puudust ei tule. 


No see on igatahes väga päevakohane kujuke. Auke ja muhke täis - Keskaegne Korontsa viiruss. 



Nüüd siis see Nalja Nabani lugu. Nägime seda ja seal olevat aastaarvu.  


Neis saalides oli palju valvureid-jutustajaid ja ärgitasin Tarmot küsima, ta pikalt soomes elanud. Siis ta küsiski, et mis aastaarv see on. Vastus tuli nobedalt - 1534. Kui Tarmo küsis, et esimene ei ole ju 1 vaid J täht, siis tollel ajal tähendas J justnimelt ühte - ja asi mutt, vastuvaidlemisele ei kuulunud. Eestis, Bastioni käikude giidi väitel muideks pole see aastaarv, vaid majade numbrid - aadressid. Oi me itsitasime tollel korral kasvõi kõttukese valla. 


Pääde raiumine koos vangikongidega on alati kõikide losside kirjelduste - Kohustuslikus kavas. Mina ei tea, miks see kirvas na roheline on??? 


Mine võta kinni, mis ajast see on ja millise liha raiumiseks, kuid kindlasti ei ole need originaalid, vaid neid toodavad - Muuseumidele eksponaate tootvad ettevõtted. 


Mis ilus kast? 



Kõik letid on hämarad. Hämaras ongi kergem hämada. Mingeid raamatuid pole keskajal võimalik toota, sest selleks peab olema köitmise-trükkimise tehnoloogia ehk siis. Puidust trükiklotsidega mingit kvaliteeti ei saa ja peab olema mingi võimas paberi giljotiin, mis lõikab sellise koguse paberit njäuhti sirgeks. Uurige Tartu trükimuuseumist.   


Minu lemmik teema - metallide tehnoloogia - Pistoletid. 


Pišštoll, mille kõrval tinakuulid kaks kolm mõõtu suuremad. Peenmehhaanika, vedrud, kruvid ja - Keermed. Ja seda kõike isegi ilma, et neil viili oleks olnud. Ja kui oli, siis palun mulle viili keemiline koostis ja kuidas saavutada???


Kohutuslik kava - mõõgad. Soome sepp tegi. Traadist käepidemetega. Miks just traadist ja kuidas traati saab???  Need mõõgad ei sobi selle lossi ajalooga kokku. Muuseumiga küll, seal näita mida tahad. Kes tahaks teada? Mõõgad võisid olla eelmise supertsivilisatsiooni elekter-relvad. Sealt need uhked pandlad, mis sõjamehel igal pool ripuvad. 


Vahest midagi näidatakse aga mida ja kesse jõuab kõik jama läbi hakkida. Niigi läks meil kogu tuur pea kaks tundi, söömata ja joomata, muudkui kappasime. 


Novot ja siis hakkas tulema selliseid tubasid, kus sugugi ei tahetud miskit näidata. Tuba oli pea kottpime ja kappides sellised tattninad, millega näind ei midagi. 





Sellise porno näitaja tuleks ametist lahti lasta. Sellised rauad ei sobi eeslilegi, nõnna pisikesed olivad.


Vaadake, see tehnoloogia siin ei lähe kokku ....


selle tehnoloogiaga siin. Värviline metall ja täpis treipink. Ka võite vaadata eelmise pildi kirvest ja teritust?  Millega? OK. Gotlandi käi. 
Filmist klassikalisest - Sa mees oled loll nigut Gotlandi käi.  




Nii ja nüit läheme ühe müsteeriumi kallale. 


Me oleme mõni kord mõne kamraadiga arutanud, et kuda need peened daamed oma paksude pepudega käivad pidus-ballil-teaateris ja kuda nad seal siis vetsumajas oma asju ajavad. Aga selle seletas ära üks seik, mis hakkas mulle silma hiljem bensuka söögikohas. Vat ma pole kuskil maailma näinud mustlasi nii uhkete kleitidega nagu Soomes. Täpselt samasugused ja isegi rohkem kummis ja puhvis. Nojaa siis sealgi oli üks selline ja suundus otsejoones kempsu poole. Tagasi tuli kah ja ilmselt kuidagi nad oma protseduure toimetavad. Tähendab saab.   


Aga on ikkagi - Pari pienta proplema, nigut suomalaiset sanovad. Kuda nad käisid kempsutamas kui neil olid need kleidid vöödega trimmi kistud ja rauast sõrestikud all, mida teenijad tunde selga aitasid. 
See oli ensiks ja toiseks on ületamatu proplema.  

Kust nad need riided said - kui neil Nõelu ei olnud.
Mingit ajalugu - käsitöö ajalugu, pole olnud ja ärge püüdkegi miskit mõistatada. Oli megatsivilisatsioon, kõigi võimalike masinate ja tehnoloogiatega. Kõik see lendas õhku või siis mitme meetrise saasta alla. 19 sajandi alguses hakati seda kõike välja kaevama, "leiutama" ja patenteerima. 
Seda nimetatakse Tööstusrevolutsiooniks ja Darwini järgi kõik ülejäänud miljonid aastad istusime puuotsas või kivikoopas.   



Füüsikast ja elektrist olete midagi kuulnud - Koroona lahendusest (mitte hiinakast). Koroona, Karona ehk Püha Elmo Tuled.
 Püha Elmo tuli ehk Elmo tuli ehk Elmo tuled on nähtus, mille korral teravate esemete ümber tekib koroonalahenduse tõttu helendav plasma
Plasma - mõistad!!!


Paneme füüsikutele ja "elektrikutele" nimeks - Pühad mehed ja Pühad tuled. Häma niiet aitab. 




Kuidas seda Rüitlit ja Puškasid kokku sobitada. Häh, kantslisse kärab küll, toolil istumiseks.




Ma ole ikka imestanu, et miks need vana aja maali naised kõik sellised "iludused" on juhtunud. Kas noil kuningatel polnd paremat valikut või? Või oligi mingi vaheinimkond, sellised "segaverelised", igasuguste teooriate järgi. Sisalikud või muud tulnukad. 


Nu i krasavitsa!!!


Soomes, vanal vaibal jällegi mingi fantaasia. Lossid, linnud ja palmid. Ja nii võiski olla, märgid näitavad ka. 


Selline "megatonnine" kamin küttis ära ... 


sellise saali. Jõukalt ja soojalt elati, sai selliseid kivist maju ja suuri saale lubada. 


Trepile pandi tellised lausa pikuti sisse. Me veits aasisime, oleks võinud lausa otsiti panna, oleks rohkem kulunud. Värvilisi telliseid lastel hea kaeda, aga millist temperatuuri vajaksid need lillad tellised. Igatahes - väga palju, neil sellist temperatuuri ei olnud keskajal kuskilt võtta, enne kui kivisüsi "leiutati". 


Pilt veidi petab. Käsi oleks sealt "trellist" lupsti välja tulnud. Hiiglaste käerauad, lahe!!!



Sinna kah ei lasta, lausa kinni mörditud.

Veel natike nalja.  


Sis jõudsime säänsesse Lastetuppa, kus kette kedagist põlnd ja hakkasime mängima. Õigesti tahtis Tarmo veits mängida ja otsutas, et tõmbab selga selle rauta-hame. Ma olin enne veidi käega kaalunud ja ka tema loobus. 


Tegi sellise säästuvariandi, et pää-sukast ei loobunud.

ja butafooria täiskomplekt. 


Käisin ma ju paar aastat tagasi Tartus kuulamas, kuidas sportlased-mõõgavõitlejad võistlustel käivad. Rõngassärgid neil isegi on, aga - mingit täisplekist Raudrüüd, millega võideldi, pole kunagi olemas olnudki. Kui midagi oli, siis "sisalikel-mollustel" (võib-olla) või ka lihtsalt uhkeldamiseks, lossi seinale riputamiseks. Kas olete mõelnud, milleks kõik need Vapid-Lipud meile üldse vajalikud on? Ok, räägin siia vahele ka Piibliloost. Eitea mitmendal leheküljel räägitakse, kuidas Keegi seal Babüloni torni juures otsustas, et lõhume selle - Ühe Rahva ära. Teeme erinevad rahvad ja erinevad keeled, et inimesed  kohe mitte ei saaks üksteisest aru. Tekitame riigid ja tülid ja siis nad toodavad hästi seda madala sagedusega Tapaenergiat, Kuid kellele seda Madalat tegelikult vaja läheb? Meie teada ei saagi, vist.      




Võtmeid ei saa teha ilma täistööstusliku tehnoloogiata. Alates kivisöe tootmisest, transpordist, metallide tootmisest, Viilide ehk tööriista terase tootmisest, lukkude konsrtueerimise ehk siis inseneri teadmised jne. Milli ja Mikromeetritest olete miskit kuulnud.  



Mitte ükski normaalne puusepp ei hakka tööriistu ilusaks nikerdama, sellel pole mõtet, pole tänapäeval ega olnud ka varemalt. 


Nohjah, mida kõike on selleks vaja, et konstrueerida ja valmistada - Peenmehaanikat. Muideks ka sellel pildil on miski valesti seoses sellega, mida me teame koolipõlvest. Millal see Mandela või Matrixi klõps käis, mina ei tea. Kuid mina pole oma elu jooksul varem mitte kunagi näinud kelladel Rooma numbrit IIII. IV muutus IIII üsna hiljuti. Kes ei usu googeldage - vanad kellad.
Kujutiste tulemus päringule vanad kellad

Enamus on sellised.


Vot seda saab ja see sobib kokku "keskaegse", kaotatud tehnoloogiate, pildiga aga mitte nikerdatud höövlitega. 


Miks peab kõike näitama muuseumis pimedas-hämaras???


Silmaga neid muideks ei näinudki. Pimedas ruumis, pisikeses kastis, põhimõtteliselt vaata läbi lukuaugu - Tinasõdusõdurite komplekt


Vot enamus sellised pimedad kastid. 





Klaasi taha ei saanud tikutopsi mõõduks panna aga neljakandilised tellised olid mõõtudega 40 X 25 cm. Hiiglase kämblale paras. 


Kui ma üldse usuks seda ajalugu, siis - Vesi oli sama kõrge kui Viljandi lossis. Vesi loksus jõekallastestki kõrgemal. Kes ja kuidas saaks ehitada sellise lossi - otse vee piirile. 


Mingeid roostetanud ja räbaldunud asju kah, usutavuse kinnituseks. 






Kottpimedas Raudrüü, mida pole kunagi olnud, pole vajadustki olnud ja see on võltsijate kätetöö. No kus pekkis pidid kõikide muuseumide kõik sarnased (kordan - kõik sarnased, alamõõtu meeste kasvule) raudplekist vidinad säilima. Neid on tuhandeid üle terve maailma, igas muuseumis kohustuslikus korras.  


Mina saan sellise hämara pildi teha. 


Klaasi all valgusega selline "tutvustav"- ajupestav pilt. 





Jälle Kohustuslik, õlalkantav "kahur", igas riigis samasugune, ka eestis.  


Ka Leedus sama vidin. Kahurist lastav kartetš "kuulike", mis laguneb peenemateks algosadeks - Puust, halleluuja.  






Kohustuslik pronksist eksponaat, ilma kirjelduseta - Kuidas pronksi saada. 






Ülevalt trepis alla minnes hakkas üks - Läbupidu silma. 


Küll meile on kirjeldatud, mida sel ajal kõike söödi. 


Õunu, viiamarju, kirsse ja nülgimata jänest. 



Ja makettidel olid enamasti pimedad kujutluspildid, kus hõõgusid väikesed tipi-täpi tulukesed, mis kujutasid küünlaid. Minul need kottpimedad pildid välja ei tulnud. Terve saali peale kümmekond küünalt.  



Matsirahvas sõi aga mittenii peeneid roogasid. 



Vat selle noaga tsäksitus mõõdupulga kohta oleks küsinud, aga polnd hetkel kellegi käest küsida ja vahet kah pole, mis asjapulk see ka iganes - Ei Olnud. 



FengSui vai nõelravi nõelad, sepp tegi?? 




Üks ja ainus kahur. Ai see oli alles pirakas Puška, pikkusega niiumbes 80 cm, pilt petab. Meie silmad ja aju petavad meid pidevalt.  



Kuidas saab kindlus olla ilma vangikongita, aga siin tekkis veel suurem müsteerium. 



Kongi numeroks oli - Kolme. Ja mul tekkis kohe mõte, et mis numero peaks esimesel kongil olema. Aga vankila oli pimme ja järgmine pilt tuli selline. 


Ma ei hakka petma, aga ma ise kah ei uskunud et sellel kongil oleks numeroks - J, nigut aastaarvul J543, mille suhtel ajaloolastel pole mingit taganemist. 



Tolle punase "mõegavutljari", vai on see miskit muud, kohta ei mõista mõhkugi kosta. Mulle lihtsalt jäävad silma erilised kummalisused, mida varem pole näinud.  



Neid aumärke vaadates tekkis minu pähe kummaline kujutluspilt. Kujutate ette, et iga sellise auraha taga peaks olema mingi - Ilmatu Vägev tegu. Kellegi, või siis hästi paljude inimeste pehmeltöeldes - Kasti Löömine.  


Seda inimest, kellele selline kuulus, pole ilmselt enam elavate kirjas, on loojakarjas. Aga plekitükk säilib ja kannab edasi seda energeetikat - tapvat ja kurja. Ja täpselt sama on ka nende rahadega, mis meil igal aastal jagatakse. Mõneeurost plekitükid, aga kui uhkeks teeb kandja ja kuhu siis vedelema jääb. 


See teema haagib ühe mu varasema looga, kus siiani on Soome lennukooli lipu peal svastika ja keegi ei pahanda, marsivad paraadilgi. 



Ma kahtlustan, et meie riigis tuleks sellest muuseumile ilge jama kaela. 





Ja terve ruum oli täis aastaarvudega rahamüntisi, igasuguseid. 









Nohjeh, pole mulle veel keegi seletanud ega näidanud mitte ühtegi killukest - Kuidas tehti/tehakse müntide Matriitse. Täistehnoloogilist ja ülipeent kunsti, mikromillimeetri töötlustega. Eriti veel keskajal sepikojas. 



Piibupopsutamine põlnd tollelel ajal nii huipu suur patt. Ei hoolitsetud siis inimese tervise eest, aga peab - inimene on oma peaga ju lausa loll. Ilmselt ka ei vaktsineeritud ja nii nad tüüfusesse ärr surivadki.  


Mulle tundus, et see oli kõikide losside kõikse soojem ruum. Kokkadel on alati soe ja kõhtutäitev töö olnud. 


Ai nad elasivad ikka - Kõikide aegade kõige rikkamat elu. Sõivad linnu keeli, luikesid ja viinamarju. 




Tuba väga kõrge ei olnud ja seda enam. Ma tahaks kasvõi hetkeks need küünlad seal lühtris põlema panna. Ups, ei või ju, suomen palakahjumiehed on heti platsin ja teevad Iso trahvi. Põrand saaks kah heaks tantsusaaliks, küünlavahaga libedaks.  



Vene ajal ja vist praegugi müüakse selliseid plekist pliidiuksi Tartu Valumehaanika poes, mul kah selline pliidil. 




No jälle oli kottpimedas ... 


üks vana gloobusetükk. Oi me püüdsime vaadata nt Hüperboread või muud, mõhkugi ei näinud. 



Igatahes Kamtsatkat ja Alaskat nad joonistada ei mõistnud!!!! Noh ja eks see kooliharidus oli ju tol ajal kah nigut see oli, vai mis teie arvate!!!. 





Ai, vai, vai - aga järgmine pilt paneb asjad paika. 


Vot selline ajupesu toimub üle terve maailma Kõikides muuseumites. Kõikides muuseumites on mingi Kohustuslik komplekt, mida peab näitama, mis selgitab asju nii nagu need Peavad olema. Sellisteks asjadeks on: raudrüüd, rõngassärgid, kõiksugused jutud ja vahendid tõestamaks, et inimesed on alati sõdinud, kindlasti vaesuse tunnused, kindlused ja laevad nohjaa nii edasi. Alati on pronksitooted, mida mitte kunagi ei seletata üheski raamatus, kaasaarvatud Inseneri käsiraamatutes - Pronks on vase ja tina sulam ja Kõik. Praktiliselt mitte kuskilt ei leia miskit infot, kuigi maailm on neid tooteid paksult täis. 



Ajaloo professor on maailma pimedaim tegelane. Imelik kas keegi neist ka aimab kui valel teel nad on.  


Kõikides muuseumites on kohustuslik vidin - Kivikirves ja ka Vene kirves. Seletamata, kas Venest tulnud või Venede ehk paatide valmistamiseks. Selle vidinaga saaks ainult nööri külge panna ja kellelegi vasta pead keerutada. 


Iseenesest on see Tehnoloogiline vidin üsna huvitav. See on kas geopolümeerne valu tehnoloogia või siis sulatatud kivimist tehtud toode. Ma alles panin FB sse filmi kuidas kivimeid saab sulatada ja vormides tooteid teha. 
Mulle üllatuseks kirjeldati sellise kivimi ühte omadust. Need tooted helisevad kui nende pihta koputada. Vot minu sisetunne käskis ühel reisil kolme samba juppi koputada ja kuigi need olid vastu maad, need helisesid. Kutsusin naise tunnistajaks ja tema kinnitab seda. Siiani oli see küsimus mul vastuseta. Vastuseta on veel see, et kesse käskis mul neid toksima hakata??? 


Minu jaoks on absoluutselt arusaamatu, nüüd kus ma neid pilte vaatan - Miks on aknad niimoodi pilla palla. Ok, seal võib olla keerdtrepp. 


Aga korruste vahel??? Noh kui võtta Tallinna Bastioni giidi juttu, et võidi ju ehitada ka nöörijuppidega, sest miskit mõõdulinti neil ju polnud. Kas keegi usub ka, et on võimalik ehitada midagi, kui sul pole väga väikeste mõõduühikute jaotust ehk ka Tolerantse. Ükski masin ega kahur ei lase ühtegi Pussu, kui pole vastav lõtk-loks ehk piirmõõtmed. Pronkskahurite iga lasu vahelisest jahtumisajast olete kuulnud. Miskit pool tundi ja hiiglapuhastust, enne kui uue portsu püssi-pussu rohtu saab sisse panna. Mida meile "Kariibimere piraatides" aga näidatakse - Mehed laadima. 




Miks küll??? Toppida algse normaalse ukse sisse mingit tellise sodi.  


Veidi aja pärast tuleb veel üks müsteerium, kuid - Kuidas teha selliseid täisnurkseid plokke. Tahuda. Millega???







Nohjaa siis tassis Tarmo mind kuhugi Mõisa, ise enne just ütles, et mida võiks seal mind huvitada. Ta ei taibanudki, mis on nähtaval, kuid keegi seda ei märka. 


Esimese hooga pani mind imestama kui lihtsalt ja mänglevalt on valmistatud maja hoidvad sambad - püstised graniit plokid.  Kus on vundament ja mis hoiab neid sambaid seal tugevasti kinni?. 


Vahvad plokid kuid, neid tuleb juurde. 








Selliseid plokke ja treppide astmeid näen ma üle terve maailma. Pealt enam-vähem siledad ja kindlasti mitte värskelt Lõigatud, kuid perfektselt kandilised pinnad. Ja alt on murtud kivi. Mul pole hetkel sobivat pilti, kuid sellise ploki servast on lõigatud umbes 5 cm lõige ja ülejäänud kivi pind on - Kummi väljapoole. Pildid edaspidi. Pean vist tuttavalt kiviraidur Marguselt uurima, kuidas selline värk võimalik on.  


Tüüpiline peale-uputuse pilt. All perfektne megaliitse tehnoloogiaga maa-alune või siis maa-sisene korrus ja peal plirtsat-plärtsat puidust "Mõis" .... 


aastast 1500+. 
See alumise korruse tehnoloogia ei lähe kokku terve mõisaga. Alumine, Liiga keeruline, kaaluline ja rahaline, ja ülemine Liiga primitiivne. 


Treime, valame kuulikesi (milleks, mida sümboliseerib) ja kui miskit muud ei mõista kosta, siis jälle muuseumitöötajad teavad - need on kahurikuulid ja vaadake ise, neid on ka siiani kindluste seintes veel näha. 


Selles mõisas oli hiiglasuur "hobusetall". Umbes sama suur kui Moostes. Ei teinud kahjuks pilti. Aga neid varemeid uurisin pikemalt. See hobuse talli alumine osa on tehtud täpselt sama moodi ja kui palju sadu plokke seal veel on, ja ka teistes mõisa hoonetes - sadu, palju sadu. 


Leidsin ka tuttavat tehnoloogiat. No ütle Margus - Kas on võimalik, et mulle seletatakse - Neid toksitakse selle torumoodi toksijaga. No ei saa seda augu otsa ümarat. Mina pole näinud ühtegi instrumenti siiani, mis teeks sellise ümara ava. 


Aga toksida 30 - 40 cm graniidi sisse. Peab inimesel olema ahvi kannatus. Kuidas üldse keskajal saadi Soome graniidi rahnust tükke kätte. Toksiti augud, pisteti puit sisse, kallati veega üle ja see paisudes kiskus tonne kaaluvaid plokke lahti. Ah pistku selline arvamus - kuhu ise tahavad. 



Mitu tonni kaalub nt. - 0,4 x 1,5 x 0,6 m graniitplokk. 


Hobese ja käsi taliga need ritta sättida. 


Välisseinas paistavad need perfektsed välja. Need on mingi mehhanismusega selliseks saadud - Täisnurksed igate pidi ja siledat lõike pinda ma ei näe. On selline kare.  


Arvestades sellise õhukese mördi kihiga, peab ka see olema perfektselt kvaliteetne. Väljaspoolt on pilt absoluutselt perfektne. Kairo püramiidid on selle kõrval laste liivakoogid. 


Aga tagant poolt on teema hoopis teine. Teate mis kohalik mees selle peale ütles - need kivid on tahutud. Millega??? Need seinad ja tahumine ei lähe kokku  .... 


sellega siin. 
Tehnoloogiliselt pole isegi mitte ühtegi kokkupuute võimalust. Päid maha raiuda - vot sinnani fantaasia küünib.


Ma oleks hetkel ülimalt huvitatud kui keegi seletaks mulle ära - Kuidas teha plokk, mis paistab väljastpoolt perfektne ja pind on väljapoole  kummis (ja enamus plokke, kui mitte kõik)  ning tagantpoolt on risa-räsa igademoodi "karvane". 
Kes ehitas sellise tehnoloogiaga nt. Peterburis jõekaldapealsed ja kõik kanalid. Ja niimoodi üle maailma samalaadsed ehitised???????    


Aga "mõisnikud" ei suutnud ehitada mõistlikke küttekoldeid, ainult tossutajaid. 





Nohjaa siis viisime lapselapsi ka Helsingi akvaariumi. Kus mulle tuli küsimus, mis haagib kokku ka kosmosenautide skafandritega. 
Miks peab kiiver olema nii massiivne? 
Surve vee all?? Aga miks on kombinesoonid vee all survega ja kosmose vaakumis nõnda pehmed??? Ma olen näinud sovhoosiajal kui veepütivadajal või virtspüti imemisel mingi tropp ette juhtus ja kuidas neid väga tugevaid tsisterne tõmmati lopsti nii korstu, et miski ülerõhk neid tagasi ei painuta. Midagi on ka neis rõhkudes teistmoodi kui meile räägitakse. Kõrgrõhud ja Madalrõhkkonnad. 


Konnnn.



Kah kalad. 







Üks laste zombistamise kohustuslik kava. 
SUUR PAUK. Suur kõiksuse spermapurse, issandast jumalast ja "Nevvvtonist". 


Ja sis tuli Darwin, muudkui Darwineerus.


ja "väike 0,2  samm, inimkonnale" - saigi valmis. Teate,  et Piiblit uurides (mis on ju ka ametliku ajaloo kirjeldamise "Iidne Käsikiri"), tehti inimest mitte vaid üks kord. Ükskord tegi Jummal teatud päevadega teatud asju ja tegi ka inimesi (läks meelsest Kaini ja veel kellegi). Üks lõi teise maha ja kes sis alles jäi???? 
Teine kord tegi aga sitast, savist ja tatist Aadama, selle küljeluust "kah inimese" (veidi vähemväärtusliku, sest tema ei tohi mitte kirikus olla paljastatud peaga"). 
Siis segotasid nad maad ja rahvad ja nende keeled ära, et nad mitte üksteisest aru ei saaks ja aina sõdiksid. 
Teate, see mu jutt hakkab tekitama "okserefleksi" nagu kõigel  kolmel tüdrukul soome laevas lainetusega, "näust valged olivad".    


Kaks Akvanauti. 



Veidi ka ilmast, vihmast, lumest ja pilvedest. 


Kui me Eestist läksime, siis kodus oli just selline pilt nagu siin Soomes.  Kõik need päevad kui ära olime sadas meil kodus haruldane lumi maha. Turu linn on Helsingist 160 km veel põhja pool ja tuli välja, et see lumi oli maas Vaid Eestis. Mis nipiga. Põhjas soojakraadid, lõunas soojakraadid, Eestis kah ja lumi sajab - Kust kohast???? Kas ei pane korrakski mõtlema, kõikide teiste Pseudoprobleemide vahel. 
Pilved, vesi, lumi tekivad eetrist, millest meile enam ei räägita. Veel vene ajal oli AK uudised Eetris. Nüüd on kõik Levis. Eetrist tekivad need elektriliste mõjude toimel, võiks arvata, et mööda pinna jõujooni. Näiteks liiguvad suvel pilved mööda Emajõge kauge kaarega Võnnust mööda. Kus tuuled tulevad? On mulle veel veits saladus. Aga ma põle füisik kah, natikene vaid, sest tean et miskit Gravitatsiooni põle olemas. On tihedused ja sagedused. Nohjaa nii edasi. 
Seega võis see ollagi mu viimane kirjeldus ajaloost teemal - Pronksmeisel ja Puuhaamer. Pole kõike seda olnud. Hetkel ma tegelengi uue suunaga, et - mis ja mismoodi võiks olla. Koroonalahendus, mida nimetatakse ka Viiirusssiks, paneb selle maailma õige varsti Teisipidi pöörlema, justkui Lible  Palamuse jõe, mis jätab villavabriku seisma. Näis - Mis Juttu me räägime näiteks selle aasta jõulude ajal. Hea, et ma jätan maha kirjeldusi, siis on millega võrrelda.    


2 kommentaari:

  1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  2. Selline Rooma IIII oli minu peres, lapsepõlves, ühel seinakellal ja see tundus minu jaoks imelik ja ma tihti vaatasin ja mõtisklesin selle üle. Teistel kelladel aga oli rooma 4 selline IV. Paistab, et nihe on toimunud selles suunas, et nüüd on ametlik rooma 4 selline IIII ja ennem oli selline IV. MIks ja kellel seda vaja muuta oli?

    VastaKustuta