laupäev, 9. november 2019

GRANIIT ja LIIV.



Olen mina reisind mitmeil mail ja näinud igatsugu kummalisi asju. Selles loos ma ei hakka rääkima - Mis Kõik Võib Olla, kuna jätkuvalt ikkagi ei tea - Kus Ma Elan. Selle loo tõlgendamine jääb igaleühele ise arvamiseks, kuid ma panen siia ühele teemale palju pilte, et kes teavad või arvavad, saavad näha pilte, mis on reaalselt olemas. 


Türgi Kapadookia ja nt. Hispaania Kataloonia on täpselt sarnaste pinnareljeefidega. Palju aastaid tagasi kui Kataloonias käisin, oli eetris juba üleval teema, et osad paigad maailmas näevad välja nagu - Hiiglaslikud Karjäärid.  


Kes siin kaevas, pole teada, kuigi tõendamise materjale on palju. 


Kapadookias on õige mitu orgu ja bussiga vurasime neid vaatamas. Ei hakka nimedega vaevlema. 


Kuid kõikse suuremad vaatamisväärsused on sellised Mütsidega sambakesed. 


Neid on palju. 


Neid on igatahes nii palju, et paari päevaga saab neist juba kopp ette. 


 Pildid ja jutud hakkavad korduma, sest neid pilte on erinevast piirkonnast. 


Kõik need Mäed on kihilised. Teadlaste ja giidide selgitus teemale on - See on planeedi formeerumine maavärinate ja vulkaanide purskamise tulemusel sadutuhandeid aastaid tagasi. 


Aga need on liiga kihilised ja mäed on kuidagi kummalised - "Lõigatud tippudega". 


Kivimid on kihtidena. Mis nipiga tekivad sellised - Ühlasel joonel olevad praod? 



Kuskil oli miski näidis, milline näeb üks "ilus kivi" välja. 


No mis nipiga see loodus tekitas kive selliste kihtidena?


Kust tulevad kivide sisse "pesad", milles omakorda on veelgi kivikesi. Ega me sedagi saa teada - on mingi kivi miljon aastat vana, või segutas keegi betoonist midagi sellist valmis. 





Selliseid lauskmaid imelike lauakujuliste mägedega on palju, väga palju. 



Koha peal on pilt muidugi veelgi muljetavaldavam. Kuid ka neilt fotodelt on näha kui ühel joonel need kihid on. 


Meile on siiani jäänud mõistatusteks - Kuidas tekib planeet, mäed, kivid ja - Liiv. On kaks geoloogilist ainet, mille tekkimist on raske seletada. Kuidas tekivad graniidist ümarate servadega, graniidilahmakad. Graniit on nii teralise struktuuriga, et see ei paista sugugi olema - Ühest tükist. Ja teine mõistatus on - Liiv. Peenike, ühtlase struktuuri, suuruse ja värvusega kristallilised "tükikesed". Mereranna või Sahhara liiv. No kust see on tulnud. Koolist teadmine, et miskit mureneb vee ja tuule toimel, ei pea paika, sest sellist kõva liivakivi, mis mureneks liivaks pole olemas. Pigem vastupidi ja sellest tsipake hiljem. 


Kuid on need mõistatuslikud junnid, mis altpoolt koosnevad Liivakivist ja seal otsas on graniidist kamakas. Selgitama seda fenomeni ei hakka ilmselt keegi väga meelsasti. Ma siis püüan, milline info minu pähe ja loogikasse tekkis. 


Ma järgmises loos fantaseerin jälle - Miks inimesed kaevavad neisse liivakivist "mägedesse" omale elamisi. Aga nad on kaevanud ja elanud neis pikka aega. Nüüd sellest ilmselt on juba kunstlikult tekkinud uus idee. Müüa turismiärile idee maha. Aga giidid rääkisid huvitava seiga. Kui inimesed neid koopaid kaevavad, siis - Esimene õhukene kiht, mis on õhu ja hapniku käes - on väga tugev. Sellest peab lausa läbi raiuma. Nagu ma aru sain umbes midagi 5 - 10 sentimeetrit. Edasi tuleb pehme liivakivi, mida saab juba labidaga hõlpsasti kaevandada. Justkui Eestis Piusa Koopad.  Samas ka need maaluste koobaste liivakivist vanad seinad on muutunud juba nii kõvaks, et küün sisse enam hästi ei lähe. 


Vot sellest eelnevast jutust ja siis neid junnide vahel mööda liivamäekesi turnides märkasin graniiti. See on see sama kivike, mis on kõikide junnide tipus. Lihtsalt osad junnid on kokkukukkunud. Ma tegin sellise järelduse. Liivakivist junnid on tekkinud kas kaevandamise, uputuse või "millegi muu toimel". Ilma graniidist mütsikesteta. Liivakivi päikese toimel kivistub nagu miskis mikrolaineahjus ja sellest moodustubki graniit. Ma ei saanud teha pilti bussi aknast, kuid ma nägin oma silmaga, kuidas ühes kohas oli maapinnal selline graniidist platoo ja sealt alt pudenes juba pehmet liiva ära. Nii need junnid kuidagi tekivad. 


Kuidagi kõik kivid "kasvavad" ja Moodustuvad, mitte ei murene IssandaJumala poolt "tehtud" planeedi kivikamakast. Ka siin pildil on hästi näha neid tagumisi junne, mis pealt on selle kõva kihiga juba ja muutunud halliks. Seda maha pekstes, tuleb alt pehme liivakivi välja. 





Need ülemised jutid on absoluutselt ühel joonel. 


Aga kuidas saab sellise ühtlase moodustise sisse ...


Vot selline pudru.  


Ja mis vulkaanilise protsessiga on sellised kihid. 


Ah ...


ega ...


ma ...


rohkem ...


seletagi ... 


vaadake karjääri ... 




veel ...

 

ja veel ... 


ja veelgi ...


karjääri. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar