laupäev, 24. märts 2018

KAIRO MUUSEUM


Teen seeria lugusid Kairost ja "iidsest" ajaloost. Selle sõiduga läks "veidi viltu", sest ainult sellel nädalat viitsis Hurgadast Kairosse sõita vaid üks tegelane. Seega jäi ära eestikeelne sõit hea giidi Veikoga. Pidin minema teisel päeval vene grupiga, keda oli ka vaid pool bussitäit. 


Muuseumi sissepääs, milles on sadu tuhandeid eksponaate. Palju peaks aega olema, kuid siiski on mu fotoaparaadis sadu eksponaate. 


Ehitis on jällegi 19. sajandi lõpust, koos kõigi vastavate ehituselementidega, ovaalsed avad, sambad jne. 





Pronksmeislitega tehtud sarkofaag.  


Imelik, et nad näitavad kõike täitsa vabalt. Aga pole probleemi. Ega giidid nagunii selliseid asju ei tutvusta, vaid ikka neid, mida "oskavad" kuidagigi selgitada, ja ega inimesed taipa nagunii midagi, pigem isegi vastupidi, seletades vahivad imeliku pilguga ja kehitavad õlgu. 


Jätan järelduste tegemise sulle endale.


Mis asjad on sarkofaagid. Lisan juurde veel ka - Püramiidid? Mingi variant on - ulmefilmist tuntud - tervise taastamise seadmed. Näiteks kiire radiatsiooni inimese seest väljaviimise seadmed?!?!  




Üks tooriku lõpliku töötlemise praak, sellised junnid pidi ära likvideerima, aga... Need on betoonivalu kanalid või siis liigse vee äravoolamise avad.   


Väidetavat mingi taevakeha materjalist tehtud - vidin, kuid....


Töötlus on briljantne. 


Giidiks Kairos oli kohalik vene keelt oskav egiptlanna. Selle "töötluse" kohta avaldas ta esimest korda alternatiivse arvamuse. Teadlased juba arvavad, et justkui oleks lasertöötlus!!!!  



See, "pisikese nupukesega" töötlus on - ilus tehniline töötlus. 


Jälle tuttavad "Kiisud". Samad mis ka Ermitaažis. 


Kui see peaks olema vana tuhandeid aastaid, siis...


Suveniiride pood. Sama nagu Hispaania suveniiride poes olid tutikad raudrüüd, siis kas pole KÕIK need kujud üsna uued - turismimaade tõmbenumbrid. Kivikujude vanuse dateerimiseks puudub - absoluutselt mingigi reaalne tõestamise meetod. 


Paar enim illustreeritud plaadikest...




..... Pikapealistest.





Nii... ja nüüd siis selle reisi üks fenomenaalsemaid pilte. Kujutage ette, ma leidsingi esimese eksponaadi - maailma kõige võimsamast kivitöötlemise tehnoloogiast.  


PRONKSMEISLI.  
Juhhuu. Kuigi see oli eksponeeritud nukrana ühe kastikese taganurgas. Kriminaalne diskrediteerimine. Selline "seade", millega on välja tahutud triljoneid tonne ehitusplokke ja selline "tagasihoidlikkus".  


"Pronksiaja" toodetest puudus polnud. 







Paljudes templites üle riigi on näha neid - kikkiskõrvalisi 


Savist surimaskid. 


Seda tehnoloogiat seletasin ma juba varem - Kreeka saarte muuseumi loos. Kuidas tehti igasuguseid kirju kividesse ja mosaiike. 





Kuhu pannakse need "joonistused", mida meistrite õpipoisid sajandite jooksul: joonistavad, voolivad, raiuvad või muidu kokku plötserdavad. Kas saja aasta pärast on ka nende kooliõpilaste joonistused ajaloolised artefaktid. 


Millisesse "vaarao dünastiasse" paigaldada aga tubade kaupa sarkofaage ja kujusid - mis on tehtud puust ja üsna primitiivselt. 





Koos primitiivsete tööriistadega, millega kivi ei raiu.  


Väidetavalt - kõige vanem mask, mida on leitud. Vaata pilti ja fantaseeri - kellega on tegu???


Palju kilomeetreid lahutab Tartu ERM-i Egiptusest.  "Kivikirved", või mis sarnased "pullad" need siis on, üle terve maakera??? 



Klaas - mitu tuhat aastat vana. Kaua kestab klaas, enne kui see hävib, mureneb??? 




Ühesõnaga. Ruumide viisi lette ja vitriine. 






Ilus, aga - MILLEGA????





Kulda ja karda....







Ja kõiki selliseid asju.... 



... tegid sellised inimesed, kes millalgi tegid savist, tatist ja kasetohust - tarbeesemeid.


Kuigi ma pidin ostma paari euro eest pildistamise pileti, ei saanud ma ikkagi teha ühtegi pilti Vaarao Tuthanhamoni ruumist. Jäi siis tegemata ka pilt - rauast (meteoriidirauast) noast. Nagu neid pilte poleks mujal näha. Seda kaarikut aga sai pildistada, selle teostus oli allapoole arvestust. Vaid selle ratta telg on - mõistetamatu (tolle aja tehnoloogia - treimise seisukohalt) tehnoloogia.  


Mõnikümmend inimest, kes käisid Tartus loengul, kuulsid midagi - Nuiapeast. Kuna see on veidi huvitav teema, siis teen eraldi loo. Nuiapea Egiptuses??? ja ka Eestis!!!!


Graveeringuga kivid nii Egiptuses ja Lõuna-Ameerikas Iikas. 


Paar kivikamakat. 


Meislitöötlusega.


Üks teema, mida ma ka Kairos nuhkisin, oli - Uputus ja pool korrust maa all. Ka siin oli "koloniaalne" ehitusstiil, isegi uuemaid inimeste elamuid ehitati paleede välimusega, sammaste ja Sansara sümboolikaga.  


Bussi aknast nägin umbes kümmet väga vana maja, lihtsalt liiga uus linn on ja kas seal vanalinna ülse on - pole mulle teada. Kuid ka seal oli neid maju - pool korrust maa all. Pluss kõrged uksed. Vaid selle sain pildi peale. 


Sümbolid. 


Arkad (ovaalsed avad), ja päiskivid. 


Kuplid. 

Tuleb järge.....




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar